Blackwing - Historie

Blackwing - Historie

Blackwing

De geschiedenis van het Amerikaanse bedrijf Blackwing gaat terug naar de jaren dertig van de vorige eeuw. Het 602-model werd toen voor het eerst geïntroduceerd door de Eberhard Faber Pencil Company. In de loop der jaren werd het potlood met de unieke rechthoekige gum synoniem voor kwaliteit. In 1998, na verschillende bedrijfsovernames, werd het bedrijf stopgezet.

In 2008 verwierf de California Cedar Products Company het Blackwing-potloodmerk en introduceerde het Blackwing 602-potlood opnieuw onder zijn Palomino-divisie in juni 2011. Het werd exclusief gelanceerd op Pencils.com, maar werd snel daarna gedistribueerd naar retailers over de hele wereld.

Een deel van de opbrengsten van alle verkochte Blackwing 602-potloden komt ten goede aan de Blackwing Foundation, die is opgericht om muziek- en kunstenaarseducatie op scholen te ondersteunen.

eberhard-blackwing

Blackwing 602

Op de zijkant van de Blackwing 602, tegenover de merkmarkering, stond de slogan 'Half the Pressure, Twice the Speed'. Hoewel het Blackwing-potlood aanvankelijk werd beschouwd als een (ietwat elitair) kantoorgereedschap, werd het snel overgenomen door kunstenaars en creatievelingen die de voorkeur gaven aan de manier waarop de Blackwing 602 schreef en tekende. Met de unieke rechthoekige gum werd de Blackwing synoniem voor kwaliteit. Bovendien betekende het ontwerp van het potlood dat het niet wegrolde, wat vaak het geval was met de cilindrische houder die normaal gesproken werd gebruikt voor standaardpotloden.

Varianten

Blackwing heeft een aantal varianten van het potlood standaard in het assortiment. Al deze potloden zijn gemaakt van cederhout en bevatten Japans grafiet. De series die nu te koop zijn, zijn:

  • Natural
  • 602
  • Pearl
  • Matte

De potloden zitten in een fraai doosje en worden verkocht per 12.

Blackwing Natural: dit potlood voelt aan als een HB of B. Aanbevolen voor schrijven en algemeen gebruik. De beste optie voor linkshandigen.

Blackwing 602: deze voelt aan als een 2B. Aanbevolen voor schrijven en algemeen gebruik. Dit is over het algemeen de beste potlood om te beginnen als je niet zeker weet welke je moet proberen.

Blackwing Pearl: dit potlood voelt aan als een 3B. Aanbevolen voor tekenen of schrijven, als je van een zachter potlood houdt. 

Blackwing Matte: deze voelt aan als een 4B. Aanbevolen voor tekenen, kan een beetje te smoezelig en zacht zijn voor algemeen gebruik.

Het Blackwing gum is uniek omdat deze eenvoudig kan worden vervangen. Het is beschikbaar in verschillende kleuren.

Speciale edities

Met regelmaat brengt Blackwing speciale versie (volumes) uit van de potloden. Deze worden in beperkte oplages op de markt gebracht. De laatste serie is de ERAS. 

Met de "Eras" -uitgave wil Blackwing de 10e verjaardag van de "revival" van het merk herdenken door een potlood uit te brengen dat een eerbetoon is aan het verleden van Blackwing en tevens een viering van de toekomst is van Blackwing.

blackwing-eras

De Eras potloden hebben een donkergrijze houder (ferrule) met een klein gouden streepje. Daarin is een rode gum geplaatst die doet denken aan de vintage Pink Pearl. Het potlood heeft een extra stevige grafietkern.

Puntenslijpers

Tenslotte nog iets over de puntenslijpers van Blackwing. Er worden er twee geleverd: 

  • One-step long point puntenslijper
  • Two-step long point puntenslijper

One-step long point puntenslijper

De nieuwe One-Step Long Point Sharpener creëert een lange en stevige punt. De body is gemaakt van gefreesd aluminium en de slijpunit is voorzien van een Duits stalen mes. Een zeer mooie en zwaar uitgevoerde puntenslijper in luxe cadeau verpakking.

Two-step long point puntenslijper

De Two-Step Long Point puntenslijper is voorzien van ons betrouwbaar tweestaps slijpsysteem. De Two-Step Long Point Sharpener creëert een lange punt door middel van een tweestaps slijpproces, waarbij eerst het hout wordt geslepen en vervolgens de grafietkern nauwkeurig wordt geslepen. Het heeft een matte rubberen afwerking voor extra grip en bevat Duitse stalen bladen.

blackwing-puntenslijper

Lees verder

De Kaweco Classic Sport vulpen

De Kaweco Classic Sport vulpen

Stationery in the Spotlight: Thanh Lan Truong

Stationery in the Spotlight: Thanh Lan Truong

TRAVELER'S notebook

TRAVELER'S notebook